„JustBarit je zařízení, které vám během pár vteřin připraví koktejl dle vašeho výběru. Lze k němu připojit až šest lahví alkoholických nápojů a čtyři nádoby s nealkem. Na displeji jednoduše zvolíte, jaké nápoje jste připojili, a JustBarit vytvoří nabídku koktejlů, které je možné z této kombinace namíchat. Lidé tak mohou ochutnat spoustu drinků, o kterých možná doposud vůbec neslyšeli,“ popisuje hlavní princip robotického barmana Alexander Korotynskiy, který na FEKT studuje pátým rokem kybernetiku, automatizaci a měření.
Čtveřice studentů z elektrofakulty a Fakulty strojního inženýrství doufá, že s JustBarit osloví širokou klientelu, a to časem i ze zahraničí. „Zařízení si budou moci zapůjčit bary, hotely, pořadatelé festivalů, eventové či cateringové společnosti, bude k pořízení na svatby, oslavy narozenin a tak dále. Případně si jej může zákazník zakoupit coby součást své chytré domácnosti,“ vyjmenovává možnosti Korotynskiy.
Svou cestu mezi finalisty Ceny podnikavosti studenta VUT začal zhruba před rokem, kdy se chtěl naučit pracovat s počítačovými platformami Arduino a ESP, takže vytvořil první verzi robotického barmana. Sám ho ale nazval pouhým „nalívátorem“, protože zvládl pracovat jen s jednou lahví. „Pochopil jsem, že do soutěže by to byl příliš malý projekt, často jsou zde celé týmy, takže jsem se rozhodl svůj původní nápad rozšířit. Oslovil jsem kamarády a udělali jsme si rešerši, zda se něco takového už nabízí,“ vzpomíná Alexander původem z Běloruska.
Jako inspirace jim posloužil i velký robotický barman z FEKT, který byl k vidění třeba na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2018 a na němž se studenti učí principy Průmyslu 4.0. Takové zařízení ale stojí miliony korun, proto se čtveřice studentů rozhodla vytvořit barmana, který by byl cenově dostupný a bylo by možné si jej zapůjčit krátkodobě, například na víkend, nebo i dlouhodobě na několik měsíců třeba do hotelové restaurace. „V ČR ani v Evropě jsme nic podobného nenašli. Vím, že v USA něco podobného vyvíjejí, ale plánují to zatím jen prodávat, a to pouze ve Státech,“ naznačil výsledky z průzkumu trhu Korotynskiy. Studenti brněnské techniky se proto snaží vytvořit robotického barmana co nejlevněji, omezili nákup hotových řešení a pracují s 3D tiskem, frézováním a shání i vlastní materiál, aby snížili cenu výsledného zařízení. „Nyní se dají koktejly vybírat pouze na displeji robota, ten plánujeme i trochu zvětšit. V budoucnu by ale měla vzniknout aplikace, aby si zákazník mohl vybrat požadovaný drink přímo ve svém telefonu,“ naznačil směr vývoje student FEKT. S návrhem a řešením konstrukce mu zase pomáhají kamarádi z FSI.
„Na podzimním finále Ceny podnikavosti studenta VUT chceme již představit kompletní zařízení určené k prodeji. Prezentovat budeme jak tu původní menší verzi, pro šest skleniček, k přímému prodeji koncovým zákazníkům, tak i o něco většího barmana pro zápůjčku. I ten se ale vejde do kufru od auta, protože nejdelší strana bude mít zhruba 80 centimetrů,“ nabízí výhled do budoucna Alexander. Mezi další otázky, které tým řeší, patří práce se zásobníkem ledu, který se zatím do skleniček musí vkládat ručně.
Už jen postup mezi finalisty Ceny podnikavosti studenta VUT, kterou univerzita pořádá společně s Jihomoravským inovačním centrem, vývojářům velmi pomohl, ozvala se jim komerční firma, která jim chce pomoci s návrhem desky plošných spojů. Finanční prostředky z prvního kola soutěže jim pomohly pokrýt dosud vzniklé náklady s vývojem funkčního prototypu a zbytek použili na vylepšení stávajícího modelu. Že práce studenty baví, je patrné i z propagačního spotu, který je k vidění na webu www.justbarit.cz. V něm se Alexander s úsměvem loučí od robotického barmana s pozvednutou skleničkou a přípitkem „na zdraví!“
Zdroj: časopis Události na VUT
Robotický barman budoucnosti zvládne namíchat desítky koktejlů
Stát dlouhou frontu na drink v rámci festivalu nebo koncertu, to zažil před pandemií asi každý. Za vývojem robotického barmana JustBarit stojí tým studentůz FEKT a FSI, kteří s ním postoupili mezi finalisty letošní Ceny podnikavosti studenta VUT. Automatické zařízení vám připraví některý z desítek koktejlů, a to prakticky bez obsluhy.„JustBarit je zařízení, které vám během pár vteřin připraví koktejl dle vašeho výběru. Lze k němu připojit až šest lahví alkoholických nápojů a čtyři nádoby s nealkem. Na displeji jednoduše zvolíte, jaké nápoje jste připojili, a JustBarit vytvoří nabídku koktejlů, které je možné z této kombinace namíchat. Lidé tak mohou ochutnat spoustu drinků, o kterých možná doposud vůbec neslyšeli,“ popisuje hlavní princip robotického barmana Alexander Korotynskiy, který na FEKT studuje pátým rokem kybernetiku, automatizaci a měření.
Čtveřice studentů z elektrofakulty a Fakulty strojního inženýrství doufá, že s JustBarit osloví širokou klientelu, a to časem i ze zahraničí. „Zařízení si budou moci zapůjčit bary, hotely, pořadatelé festivalů, eventové či cateringové společnosti, bude k pořízení na svatby, oslavy narozenin a tak dále. Případně si jej může zákazník zakoupit coby součást své chytré domácnosti,“ vyjmenovává možnosti Korotynskiy.
Svou cestu mezi finalisty Ceny podnikavosti studenta VUT začal zhruba před rokem, kdy se chtěl naučit pracovat s počítačovými platformami Arduino a ESP, takže vytvořil první verzi robotického barmana. Sám ho ale nazval pouhým „nalívátorem“, protože zvládl pracovat jen s jednou lahví. „Pochopil jsem, že do soutěže by to byl příliš malý projekt, často jsou zde celé týmy, takže jsem se rozhodl svůj původní nápad rozšířit. Oslovil jsem kamarády a udělali jsme si rešerši, zda se něco takového už nabízí,“ vzpomíná Alexander původem z Běloruska.
Jako inspirace jim posloužil i velký robotický barman z FEKT, který byl k vidění třeba na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2018 a na němž se studenti učí principy Průmyslu 4.0. Takové zařízení ale stojí miliony korun, proto se čtveřice studentů rozhodla vytvořit barmana, který by byl cenově dostupný a bylo by možné si jej zapůjčit krátkodobě, například na víkend, nebo i dlouhodobě na několik měsíců třeba do hotelové restaurace. „V ČR ani v Evropě jsme nic podobného nenašli. Vím, že v USA něco podobného vyvíjejí, ale plánují to zatím jen prodávat, a to pouze ve Státech,“ naznačil výsledky z průzkumu trhu Korotynskiy. Studenti brněnské techniky se proto snaží vytvořit robotického barmana co nejlevněji, omezili nákup hotových řešení a pracují s 3D tiskem, frézováním a shání i vlastní materiál, aby snížili cenu výsledného zařízení. „Nyní se dají koktejly vybírat pouze na displeji robota, ten plánujeme i trochu zvětšit. V budoucnu by ale měla vzniknout aplikace, aby si zákazník mohl vybrat požadovaný drink přímo ve svém telefonu,“ naznačil směr vývoje student FEKT. S návrhem a řešením konstrukce mu zase pomáhají kamarádi z FSI.
„Na podzimním finále Ceny podnikavosti studenta VUT chceme již představit kompletní zařízení určené k prodeji. Prezentovat budeme jak tu původní menší verzi, pro šest skleniček, k přímému prodeji koncovým zákazníkům, tak i o něco většího barmana pro zápůjčku. I ten se ale vejde do kufru od auta, protože nejdelší strana bude mít zhruba 80 centimetrů,“ nabízí výhled do budoucna Alexander. Mezi další otázky, které tým řeší, patří práce se zásobníkem ledu, který se zatím do skleniček musí vkládat ručně.
Už jen postup mezi finalisty Ceny podnikavosti studenta VUT, kterou univerzita pořádá společně s Jihomoravským inovačním centrem, vývojářům velmi pomohl, ozvala se jim komerční firma, která jim chce pomoci s návrhem desky plošných spojů. Finanční prostředky z prvního kola soutěže jim pomohly pokrýt dosud vzniklé náklady s vývojem funkčního prototypu a zbytek použili na vylepšení stávajícího modelu. Že práce studenty baví, je patrné i z propagačního spotu, který je k vidění na webu www.justbarit.cz. V něm se Alexander s úsměvem loučí od robotického barmana s pozvednutou skleničkou a přípitkem „na zdraví!“
Zdroj: časopis Události na VUT
Příloha
Odpovědná osoba | Ing. et Ing. arch. Jana Němcová |
---|---|
Datum publikování |
Firemní spolupráce
Řešíte problém, s kterým si nevíte rady?
Obraťte se na naši fakultu. Pomůžeme vám!
Zjistit více o firemní spolupráci